Frågor och Svar

Har följer en lista på vanliga frågor som brukar ställas gällande flytta och arbeta i Tjeckien

Varför jobba i Tjeckien?
Tjeckien är ett fantastiskt land och både Prag och Brno är levande städer med mycket uteliv som passar perfekt för svenskar som både vill jobba, tjäna pengar och ha kul på fritiden. De flesta företag erbjuder ett internationellt arbetsklimat där du kommer träffa många nya personer från hela världen. Det är billigt att äta ute, priserna på lägenheter låga, och även om lönerna är lägre än I Sverige så får man I de flesta fall en mycket trevligt balanserad ekonomi och mycket nöje.

Var i Tjeckien kommer jag att jobba?
Även om det ibland finns jobb i hela landet, så har vi valt att specialicera oss endast på de större städerna Prag, Brno och i vissa fall Plzen. Vi planerar även att inom en snar framtid lansera fler städer i Europa.

Vilka typer av jobb finns det?
Det finns många olika jobb för svensktalande personer, men de vanligaste är yrken inom support och IT. Chanserna är dock goda att relativt snabbt bli befodrad inom företaget till högre positioner med bättre löner och mer stimulerande arbetsuppgifter.

Vilka möjligheter kommer arbetet att ge mig?
Utlandserfarenhet är mycket eftertraktat. Detta beror på att man växer mycket som person när man har möjligheten att åka till ett annat land och arbeta.
Det viktigaste möjligheten som arbetet kommer att ge dig är dock arbetserfarenhet, vilket kommer att betyda mycket om du kommer hem till Sverige igen.
Är du mer karriärsinriktad så har du dock möjlighet att skaffa dig mycket viktig erfarenhet nere i Tjeckien som kommer att bli mycket värdefull för dig.
Jobbet du kommer att arbeta med här är i de flesta fall mycket bättre än någon jämförbar postition du ens skulle ha närheten av en chans att få i Sverige.

Är det enkelt att flytta ner?
Eftersom Tjeckien ligger i EU, så innebär det mycket små ansträngningar att flytta ner. Det är lätt att hitta lägenhet. Ingen registrering i landet är nödvändig, men man kan fråga efter permanent uppehållstillstånd hos polisen om man vill stanna längre.
Lågprisbolag erbjuder direktflyg till Stockholm dagligen, så du kan med enkelhet flyga hem och hälsa på vänner och familj med jämna mellanrum.
SAS erbjuder dessutom billiga lågprisbiljetter för dig som är under 25 år.

Hur hjälper vi dig?
Vi vet precis vad du ger dig in på, och har själva en gång i tiden gått precis samma väg. Därför så kommer vi att fungera som din guide som sköter de flesta saker som du behöver tänka på. Att bo och jobba i Tjeckien kan vara fantastiskt, och vi vill därför se till så att allt går som planerat. Att ha svensktalade kontakt på plats är till stor hjälp.

Vad krävs av mig?
Diamanten som du sitter på är dina Svenska språkkunskaper. Med dessa kommer du långt. Självklart är det mycket värdefullt att ha andra meriter och många företag kräver någon typ av erfarenhet inom den sektorn du vill jobba inom.

Kostar det något?
Nej, vi tar ingen avgift för våran service utan betalas istället av arbetsgivarna själva.

Hur går jag tillväga?
Först och främst vill vi att du fyller i en intresseanmälan.
Den tar bara 20 sekunder att fylla i, och ger dig tillgång till alla de jobb som vi söker för tillfället.
Du får även uppdateringar och andra värdefulla tips om jobbsökande i Tjeckien.
Klicka här för att komma till formuläret

Några sista tips?
Flytta ner med en vän. Tjeckien är ett fantastiskt land och att kunna uppleva det tillsammans med någon kan bli en ännu roligare upplevelse.
Dessutom har du möjlighet att dela lägenhet med någon du redan känner sedan tidigare.

Är du förälder till barn som funderar på att flytta ner till Tjeckien, klicka här!